Profily bylinek » Kmín

Každý jistě zná sušená semena kmínu kořenného (Carum carvi), která používáme jako koření v široké plejádě různých jídel.  Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, do omáček či salátů a dalších jídel. Jde o jedno z nejstarších koření, jeho použití je doloženo až do starověku. Existuje dokonce alkoholický nápoj Aquavit vyrobený z kmínového výtažku. Stručně řečeno má kmín široké upotřebení - a využitelný je i k vaporizaci.

Kmín kořenný je dvouletá, někdy i mnoholetá rostlina. Dlouholetost závisí na způsobu pěstování, méně vydrží při planém růstu například na loukách. V České republice se ročně spotřebuje přibližně 1400 tun kmínu, z čehož 500 tun je pěstováno na našem území. Zbytek je dovážen ze zahraničí, převážně z Německa.

Listy kmínu jsou pochvaté, lisé a nadýchané. Má 30 až 100 cm vysokou lodyhu, tenký a slabý kořen. Jistě poznáte složené květenství kmínu převážně bílé až bíložluté barvy. Plodem je z jedné strany smáčknutá dvojnažka hnědé barvy, ve kterých se nachází semena. Ty obsahují eterické oleje.

Vaporizace:

K vaporizaci používáme semena, můžeme použít klasické směsi koření.

Využití: Je používán při nachlazení či kašli, teplotách. Může pomoci také při poruchách trávení, plynatosti či křečích.

Teplota vaporizace: 149-177°C